
!Here for you
Winter 2023
Education Magazine
דחיית סיפוקים
דחיית סיפוקים - שלוש הארות!
מבחן המרשמלו - מומלץ לצפות!!!
רגע לפני:
רוצים לבדוק האם יש לכם את היכולת לדחות סיפוקים?
נסו לקרא עד תם המאמר ושימו לב באילו גירויים "נלחמתם"... בהצלחה!
כן! ילדים שיודעים לדחות סיפוקים מצליחים יותר!
בעידן של קידמה וקצב מהיר בו מזון מוכן תוך 30 שניות במיקרוגל, מחייגים לסבתא בנגיעת אצבע, יודעים איזו תוכנית עתידה לבוא ולהקליט או לעצור בדיוק...לפי הצרכים שלנו. הטלפון הנייד "מנחש" מה אנחנו רוצים לכתוב ומשלים בעצמו וההודעות מגיעות אלינו בשניות ובטח לא על-ידי יונת דואר, אמורים הילדים לרכוש יכולת משמעותית לחיים המכונה "דחיית סיפוקים".
שלוש הארות :
מודל
כמה אנחנו כהורים ומחנכים דוחים סיפוקים?
כמה צפצוף הוואטסאפ או האי-מייל שהתקבל גורמים לנו לתגובה כמעט אוטומטית לברר במה מדובר (גם אם באמצע נהיגה לצד היקרים לנו, תוך כדי שיחה או ארוחה עם הילדים או בן-הזוג, בזמן הרצאה, ישיבה או שיעור, תוך ריכוז במטלה בעבודה...)?
כמה מבוגרים אכן משתוקקים לצורך בדחיית סיפוקים?
בדיאטה מול "משהו טעים" , בעבודה - מול ערמת מטלות, כושר גופני – יציאה לחוץ הקר על-פני כרבול מול מסך הטלוויזיה, בסדר עדיפויות בטיפול בילדינו – שהוא דרך אגב יופי של שיעור בדחיית סיפוקים...
אז איזה מודל אנחנו מציגים? כמה אנחנו דוחים בעצמנו סיפוקים וכמה יכולת שליטה שלנו הילדים רואים עוד לפני שסיננו באוזניהם "אתה חייב ללמוד לדחות סיפוקים..."?
למידה
האם הילדים שולטים במיומנויות הדרושות לשם יישום?
כמו בגמילה מטיטולים וריצה או קפיצה, מומלץ שקודם ידעו לפשוט וללבוש, כדאי שקודם ידעו ללכת.
וגם כאן: האם לימדנו? האם הקננו את היסודות? הילד מבין את המשמעות? מה יקרה שיגיע לגן וירצה בדיוק עכשיו כדור שנמצא אצל רוני? מה יקרה שיגיע לבית הספר ו"יתחשק לו" לפטפט, לשיר או לצייר בזמן שיעור או מטלה? ושיעורי בית? הגשת עבודה לתואר? עמידה ביעדים בעבודה? והתחשבות לשם מציאת בחירת ליבו? וחסכון לשם תשלום שכירות או רכישת בית? ועוד ועוד...
ניהול רגשות
כמה מנהלים אותנו כהורים רגשי רחמים, תחושות אשם, רצון לפצות ו"וויתורים"? כמה יש מקום בהורות לחשיבה כגון: "יש לה עוד זמן בחיים", "בסוף הוא ילמד", "שתתמודד עם הגננת", "שיגיע לבית-הספר לא תהיה לו ברירה"...?
כמה ניתנת לגיטימציה ל:"לא נורא תכין בערב", "שיוכל את הממתק (השלישי...) רק שלא יבכה", "שתלך לשחק במקום, היא רק ילדה"...?
כמה אנחנו לוקחים בחשבון שהמסרים שעוברים בבית הם אלו המעצבים את הילד הבוגר שנרצה שיהיה לנו ומשפיעים השפעה ישירה על דמותו כבוגר ?
כן! ילד שרכש את היכולת לדחות סיפוקים הסבירות שיגיע למה שיבחר להגיע, שישיג את שרצה, שיחוש סיפוק מחייו הבוגרים גדולה יותר!
כן! יש לנו כהורים וכמחנכים יכולת השפעה משמעותית וישירה על כך!
אז מה עושים?
חושבים על זה
מחליטים
מתאמנים בעצמנו ומאמנים
מבינים ש"לא" במינונים רק מועיל לילדים ומכין אותם להיות הבוגרים המסופקים שנרצה בשבילם
מאזנים – בין רגשות אשם לגיטימיים שמציפים אותנו ובין מה רצוי לילדים
ו...יצירתיים – דרך משחק, סטופרים ,ספורט וחוויות, דרך ספרים טיולים, צחוק עצמי ויצירות
מפתחים מודעות ליכולת כל כך חשובה ובהדרגתיות יוצרים חברה איכותית וטובה!
ונו... איך היה?
נשמח לשמוע באם עמדתם במטלה בתחילת הכתוב לשביעות רצונכם ובכלל... מה דעתכם?
בברכת הורות וחינוך קלים ויעילים ו...מהנים!

מירב אגם-גבריאל בעלת הורים ונהנים/מחנכים ונהנים (משנת 1999) וסטודיו MONOdesign ליצירת חללים חכמים: חינוכיים, מסחריים, פרטיים ומיצגים פורצי דרך בגישה חדשנית.
מרצה בכירה ויועצת להורים, אנשי חינוך, ילדים, יזמים.ות וא.נשים - מאמנת אישית ומשפחתית מוסמכת - מעצבת רב תחומית, מומחית בעיצוב מסגרות לגיל הרך וחללים (גם) לילדים בגישה חינוכית ייחודית - מלווה ומנחה בכירה למסגרות חינוכיות בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי - מרצה רב תחומית - בעלת קליניקה פרטית - רעיונאית- יוצרת - יזמת - אשת רוח - תלמידה של החיים - רעיה ואם.
*חלק מתכני האתר כתובים בלשון זכר למניעת סרבול, אך מכוונים כמובן לשני המגדרים.